Encyklopedia odżywiania człowieka to znakomita próba włączenia do jednego podręcznika o trzech tomach wielu elementów szybko rozwijającej się nauki o żywieniu. Książka jest aktualna, biorąc pod uwagę wzrost zainteresowania dietą i zdrowiem przez ogół społeczeństwa na całym świecie. Ma szeroki zakres i obejmuje fizjologiczne aspekty zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię dla różnych populacji; pomiary spożycia i stanu odżywienia; skład odżywki głównych grup żywności; związki między dietą, trybem życia i chorobą; kliniczne zastosowania żywienia dla poprawy zdrowia; aktualne problemy związane z przemysłem spożywczym; wpływy wpływające na wybór żywności i zachowania żywieniowe; wytyczne żywieniowe i polityka zdrowia publicznego zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się; międzynarodowe aspekty etykietowania żywności; oraz szereg innych powiązanych tematów. Skutki globalizacji współczesnego życia są szczególnie widoczne w dziedzinie żywienia. Produkcja żywności i dostępność żywności w poszczególnych krajach są silnie uzależnione od rynku światowego, a szybkie zmiany polityki rolnej w kilku kluczowych krajach mogą mieć globalny wpływ na ceny i dostępność żywności. Z tych powodów każda encyklopedia odżywiania ludzi musi mieć międzynarodową treść. Odpowiednio, ta książka ma międzynarodową redakcję i międzynarodowy zestaw autorów.
Ponieważ spis treści jest ułożony alfabetycznie, wiele niepowiązanych tematów podąża za sobą w trzech tomach. Uważam, że to podejście jest nieco mylące. Natomiast odniesienie w spisie treści jest doskonałe i pomaga łatwo znaleźć określony przedmiot. Każdy tom kończy się obszernym zestawem tabel i wykresów (Załącznik II). Indeks jest doskonały i przyjazny dla użytkownika, jeśli chodzi o pomoc czytelnikowi w znajdowaniu tabel, dyskusjach na ważne tematy i odsyłaczach. Format indeksu powinien służyć jako szablon dla innych obszernych podręczników. Wydaje mi się jednak, że jest to strata stron w celu odtworzenia Załączników I i II w każdym tomie.
Ogólnie rzecz biorąc, większość tematów dotyczących odżywiania, od biologii molekularnej po rolnictwo i naukę o żywności, a także od nauk społecznych w zachowaniach ludzkich po medycynę kliniczną, jest znakomita. Sekcja interakcji między lekami i odżywkami jest niezwykle przydatna. Jednak dyskusja na temat żywienia pozajelitowego i dojelitowego jest powierzchowna, a odniesienia nie są aktualne. Sekcja Wilmore dotycząca długoterminowego zarządzania żywieniem dostarcza dodatkowych informacji na te tematy. Podobnie dyskusja na temat żywienia dzieciństwa jest nieco powierzchowna, chociaż rozdział dotyczący żywienia niemowląt jest dość dobry i wyczerpujący. Wreszcie, odżywianie płodu jest nowym i pojawiającym się tematem, o którym prawie się nie wspomina.
Encyklopedia odżywiania człowieka jest doskonałą próbą stworzenia obszernego podręcznika o żywieniu człowieka i powinna znajdować się w bibliotece każdego lekarza i niefisjusza zainteresowanego tym tematem.
Arnold G. Coran, MD
University of Michigan Medical School, Ann Arbor, MI 48109
[przypisy: bikalutamid, alprazolam, Enterolceftriakson ]
[patrz też: misy tybetańskie, młody jęczmień zielony, dermatolog trzebnica ]
Chyba ktoś w tym artykule zapomniał o medycynie mitochondrialno komórkowej
[..] Odniesienie w tekscie do medycyna estetyczna[…]
Jakiś czas temu pewna firma wprowadziła na Polski rynek test na niedoczynność tarczycy